Ahoj Honzo,
přesně jak píše Lukáš, je to návrat k osvědčenému systému.
Ale za sebe musím říct, že mě osobně se ten "netradiční" bodovací systém BNL nelíbil už od samého začátku, kdy se zavedl. Upozorňuji, že v té době jsme se umísťovali pravidelně v rozmezí, které systém nejvíce zvýhodňuje, tzn. 15.-20. místo, takže právě nám ten systém prospěl.
Nevadilo mi, že se dávají body až do 20. místa, v době, kdy na ligu jezdilo opravdu více družstev, mi to přišlo logické. Důvodem, proč se mi systém nelíbil, bylo to, že prakticky nedělal rozdíl mezi výsledky na předních příčkách. Naprostá většina moderních bodovacích systémů napříč sporty má progresivní charakter, tzn. mezi 1. a 2. místem je větší bodový rozdíl, než třeba mezi 10. a 11. místem, a tím jsou zvýhodněny špičkové výkony.
Namísto toho starý systém bodování v podstatě jen vzájemně porovnával umístění týmů mezi sebou, ale už nezohledňoval fakt, že se daný tým umístil na nejvyšších příčkách.
Když si sestavíš loňskou tabulku podle staronového bodování a porovnáš výsledky, zjistíš, že se obvykle prohodí družstva, která měla vyrovnaný bodový zisk, ale polepší si družstvo, které mělo nějaké výrazněji lepší umístění.
Nevím, jestli jsem to napsal dost srozumitelně, ale zkrátka ten původní bodový systém BNL byl podle mě trochu nešťastně sestavený.
S pozdravem,
Lukáš Košata